8 Nisan 2010 Perşembe

ABD'de Sağlık Reformu ve Lobi Kuruluşları

ABD’de sağlık reformu paketinin hazırlanması sırasında, analistlerin söylediğine göre 1 yıldan fazla süren bu mücadeleyi iyi yöneten lobiciler, en çok kazananlar oldular.
1750 civarında işletme ve kuruluş, sağlık reformundaki pozisyonları ve diğer hukuki konularla ilgili olarak yaptıkları lobi faaliyetlerin 1.2 milyar $ harcadılar (Center for Public Integrity –CPI- ’nin çalışmasına göre).
Lobicilerin harcadıkları tutarı tam olarak bilmek mümkün değildir çünkü harcamalarını ayrıntılı olarak ortaya koymaları istenmemiştir. Ancak CPI’lı araştırmacılar, lobilerin sağlığa giden harcamalarının % 10 olması durumunda 120 milyon gibi 1 yılda bir konuya harcanan rekor miktarın söz konusu olacağını belirtmektedirler.
K Street’teki en büyük lobi kuruluşu olan Patton Boggs, sağlık konularında diğer firmalara göre daha fazla müşteriyi temsil etti (CPI’ye göre 53). Firma, Bristol-Myers Squibb’in de dahil olduğu müşterilerinden sağlık ve diğer konularda lobi faaliyeti için 7.68 milyon $ aldı.
Kayıtlı konuşmayı kabul eden tek lobici, bir Foley Hoag ortağı. CPI’nin dediğine göre, sağlık firmaları arasında çoğunluğu (32 firma) ilaç firmaları oluturmakta. Bunların arasında Pfizer, Eli Lilly, Merck ve Amgen de bulunmakta.Yine aynı rapora göre müşteriler, sağlıkla ve diğer konularla ilgili olarak 4.064.500 $ harcadılar.
Washington’da avukat ve lobi uzmanı olan Ken Gross, sağlık reformu için harcanan söz konusu miktarın daha önce görülmemiş düzeyde olduğunu düşünüyor.
“First of all, [the debate] went on for so long,” Gross told CPI. “Second of all, it was high-stakes poker. It stands to reason that it would be a record-breaker.”
Gross’a göre, "Her şeyden önce, [bu tartışma] çok uzun sürdü "İkincisi, yüksek bahisli poker oyunu oldu. Bu nedenle bunun yeni bir rekor olması kuvvetle muhtemeldir”

3 Nisan 2010
Emily P. Walker, MedPage Today Washington Muhabiri
http://www.kevinmd.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder