11 Ekim 2010 Pazartesi

3. Sağlık Kurultayı

Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği (SAYED) işbirliği ile düzenlenen “3. Ulusal Sağlık Kurultayı” 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek.

Kurultay Konuları:
 Hastane Birlikleri Tasarısının değerlendirilmesi
 Kamu ihale mevzuatı ve uygulama sorunları ile ilgili konular
 Yeni yataklı tedavi kurumları işletme yönetmeliğinin değerlendirilmesi
 Yeni Hemşirelik kanunu ile ilgili görüşler ve uygulama problemleri ve ebelerin durumunun değerlendirilmesi.
 Sağlık Hukuku ile ilgili sorunları
 Ek Ödeme ve Döner Sermaye Uygulamaları
 Tam Gün Yasası Uygulamalarında İlk Değerlendirmeler
 2010 SUT ile ilgili Değerlendirme ve Öneriler
 Özel Sağlık Kuruluşlarının Dünü Bugünü ve Geleceği
 Tıbbi Tedarikçilerin sorunları
 Üniversite Hastanelerinin Sorunları ve Tam gün Yasasına Bakış.
 Sağlık kuruluşlarında İdari ve Mali Yönetim uygulama ve sorunların tartışılması.
 Özel sağlık sigortası ve mesleki sorumluluk sigortası,
 Sağlık hizmetlerinde uluslar arası ilişkiler ve rekabet şartlarının değerlendirilmesi.

1. Sosyal Güvenlik Uygulamaları Değerlendirme Paneli

1 inci Sosyal Güvenlik Uygulamaları Değerlendirme Paneli düzenlenmiştir. Sağlık Bakanlığından konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şu şekilde:

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Güvenlik Uygulamaları Değerlendirme Daire Başkanlığınca Bakanlığımız, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve sağlık hizmet sunucuları yetkililerinin katılımıyla birinci Sosyal Güvenlik Uygulamaları Değerlendirme Paneli Ankara Hekim Evinde düzenlenmiştir. Mevcut ödeme modellerinin değerlendirildiği panelde günümüz uygulamalarında yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerinin yanı sıra gelecekte yapılması gerekli görülen değişim önerileri tartışılmıştır.

6 Ekim 2010 Çarşamba

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği, 6 Ekim 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, insan sağlığını koruyucu, tedavi edici etkileri olan ve geleneksel kullanıma sahip tıbbi bitkilerden hazırlanan bitkisel tıbbi ürünlerin ve bitkisel preparatların ruhsatlarını vermek, etkililik, güvenlilik ve kalitesi ile ilgili uyulması gereken usul ve esasları belirleme amacını taşımakta.

Yönetmelik kapsam olarak, insan sağlığını koruyucu ve tedavi edici etkileri olan ve geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin endüstriyel olarak üretilmesi veya ithal edilmesi ile ilgili başvuruların değerlendirilmesi, gerekli ruhsatların verilmesi ile bunlar için ruhsat başvurusunda bulunan ve/veya ruhsat verilmiş olan gerçek ve tüzel kişileri kapsamakta.

Vitamin ve minerallerin bitkisel etkin muhteviyata yardımcı olmaları nedeniyle, bitkisel tıbbi ürünlerin bileşiminde yer alan ve iddia edilen belirli endikasyona uyumlu vitamin ve mineral katkılı bitkisel tıbbi ürünler bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte.

Takviye edici gıdalar ve bitkisel içerikli kozmetik ürünler bu Yönetmelik kapsamı dışında tutulmuştur. Ancak bu ürünlerin endikasyon bildirerek piyasaya arzı, tanıtımının yapıldığının tespiti hâlinde bu Yönetmeliğin idari yaptırım ile ilgili hükümleri bu ürünler hakkında da uygulanacağı belirtilmektedir.

Ruhsat başvuruları, İyi İmalat Uygulamaları (GMP) koşullarını sağlayan üretim yerlerinde üretilmek şartıyla Türkiye sınırları dâhilinde yerleşik bulunan gerçek veya tüzel kişiler tarafından Yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgeler ile her bir farmasötik dozaj formu için ayrı bir dosya hazırlanarak, Ortak Teknik Doküman (OTD) formatında yapılacaktır.