16 Ağustos 2009 Pazar

ABD'de Sağlık Ekonomisi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dünyada sağlığa en fazla harcama yapan ülkedir. ABD, Gayrı Safi Milli Hasılasının (GSMH) %16’sını sağlığa harcamaktadır (2005). ABD’nin toplam sağlık harcaması 2 trilyon ABD Doları (2005), kişi başına düşen sağlık harcaması 6.700 ABD Dolarıdır. ABD’nin kişi başına sağlık harcaması, OECD ülkeleri ortalamasının %140 üstündedir. Toplam ilaç harcamasında 200 milyar ABD Doları, kişi başına düşen ilaç harcamasında ise 680 ABD Dolarıyla birinci sırada yer almaktadır.

ABD, sağlık endüstrisinin de en önemli aktörüdür. Dünyanın önde gelen sağlık kurumları bu ülkede bulunmaktadır. Örneğin Houston’daki “Methodist” ve New York’daki “Sloane Kettering” kanser konusunda, “Cleveland Clinic” kalp rahatsızlıkları konusunda en tanınan hastanelerdir. Harvard Tıp Fakültesi, Johns Hopkins gibi tanınmış üniversiteler ABD’de bulunmaktadır. Dünyanın en büyük 10 ilaç firmasından 5’i ABD kökenlidir. İlaç sanayinde en fazla Ar-Ge çalışması ABD’de yürütülmektedir.

Dolayısıyla, ABD sağlık sanayinin gelişimine en fazla katkıyı sağlayan ülkelerin başında gelmektedir. Hal böyle olmakla beraber, ABD’nin sağlık sigorta sistemi Avrupa’daki ve Türkiye’deki sosyal dayanışma anlayışlı modelden farklıdır. Temeli liberal ekonomidir ve özel sağlık sigortasına dayalıdır. Bununla birlikte, 1965 yılından beri 65 yaşın üstündekiler ve sakatlar için “Medicare” ve özel sağlık sigortasına maddi gücü yetmeyenler için “Medicaid” adlı iki sosyal dayanışma programı başlatılmıştır. İlerleyen kısımlarda temel yönleri açıklanan Amerikan sistemi parçalı ve oldukça karmaşık bir sistemdir.
Deloitte

13 Ağustos 2009 Perşembe

Sağlıkta Maliyet / Etkililik Analizi

MALİYETLER

I. Sağlık hizmetlerinin organizasyonu işletme maliyetleri:
Sağlık personelinin zamanı ve ücretleri
Tıbbi ve diğer sarf malzemeleri (ilaç, yemek, temizlik, alet, malzeme, enerji, amortisman v.s.)

II.Hasta ve ailesinin sebep olduğu harcamalar
Hasta ailesinin ekonomik harcamaları
Kaybedilen işgücümaliyeti
Psikolojik maliyetler

III.Sağlık sektörüdışındaki kayıplar

ÇIKTILAR

I. Hastanın fiziki ve sosyal işlevlerindeki değişmeler

II.Kaynak kullanımında değişmeler (Parasal avantajlar)
Sağlık hizmetleri organizasyonu ve işletmesiyle ilgili olarak
-Asıl hastalık için
-Bu hastalığa bağlıdiğer hastalıklar için
Hasta ve ailesinin faaliyetlerine bağlıavantajlar
Harcamalarda tasarruf ve kayıp işgününden tasarruf

III.Hastanın ve ailesinin hayat kalitesindeki iyileşmeler (utility)

Sağlıkta Talep Tahmin Yöntemleri

1.Talebin geçmiş deneyimler yoluyla tahmin edilmesi

2.İhtiyacın tahmini yoluyla talebin tahmin edilmesi

3.Subjektif yöntem

4.Zaman serileri analizi ile talebin tahmin edilmesi

-Basit trend yöntemi
-Serbest çizim yöntemi
-Hareketli ortalamalar yöntemi
-Yarım ortalamalar yöntemi
-En küçük kareler yöntemi

5. Regresyon analizi

9 Ağustos 2009 Pazar

Farmakoekonomi

Farmakoekonomi, farmasötik bir ilacın değerini veya ilaç terapisini bir diğeriyle kıyaslayan bilimsel disiplindir. Sağlık ekonomisinin bir alt-disiplinidir. Bir farmakoekonomi çalışması, maliyeti değerlendirir(Parasal terimlerle ifade edilir), ve eczacılığa ait bir ürünü değerlendirir(Parasal bir değer, etkililik veya yaşam kalitesi artışıyla ifade edilir).

Farmakoekonomik değerlendirmeyi birkaç tipe ayırabiliriz: Minimizasyon analizi, maliyet-kar analizi, maliyet-etkililik analizi, maliyet-fayda analizi.

Farmakoekonomi çalışmaları, standartlaştırılmış ve bilimsel olarak somut biçimde, optimal sağlık kaynak tahsisine rehberlik eder.

Bir farmakoekonomik değerlendirmede önemli bir nokta analizin hangi perspektiften ele alınması gerektiğine karar vermektir (örneğin, kurumsal veya toplumsal).

Farmakoekonomi, ilaç kullanımı ile ilgili tasarruf yapmayı ya da maliyeti azaltmayı hedeflemez. Sağlık için harcanan kaynakların belirli bir değeri elde etmesini amaçlar.

COST: Tıbbi bakım ve tedavi için kullanılan tüm kaynakların maddi-manevi değeridir.

Bazı Terimler:
Maliyet Minimizasyonu Analizi
Maliyet/Fayda Analizi
Maliyet/Etkinlik Analizi
Maliyet Yararlanım Analizi
Maliyet
Doğrudan Maliyetler
Dolaylı Maliyetler
Soyut Maliyetler

Sağlık Teknolojileri Değerlendirme Yöntemleri

Sağlığa ilişkin olarak sunulan doktor, hastane, teknoloji ve ilaç gibi çeşitli hizmetlerin sonuçlarını ekonomik bir temelde değerlendirmeyi ve karşılaştırmayı amaçlar. Alternatif tedavi yöntemlerinin hem maliyetleri hem de sağlığa etkileri itibariyle karşılaştırmalı bir analizini içerir. Sağlık sözkonusu olduğunda maliyetleri sadece parasal açıdan ele almak mümkün değildir.

Maliyetleri üç optikten değerlendirmek gerekir:
•Doğrudan maliyetler: İlaç, doktor, hastane, teknolojik masraflar gibi.
•Dolaylı maliyetler: İşgücü kaybı, hastaneye/ doktora ulaşım maliyetleri, hastalık nedeniyle yapılamayan fikri ve fiziksel üretim.
•Ölçümlenmesi güç maliyetler: Hasta olmanın verdiği acı ve sıkıntı, moral kaybının yarattığı maliyetler.