16 Ağustos 2009 Pazar

ABD'de Sağlık Ekonomisi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dünyada sağlığa en fazla harcama yapan ülkedir. ABD, Gayrı Safi Milli Hasılasının (GSMH) %16’sını sağlığa harcamaktadır (2005). ABD’nin toplam sağlık harcaması 2 trilyon ABD Doları (2005), kişi başına düşen sağlık harcaması 6.700 ABD Dolarıdır. ABD’nin kişi başına sağlık harcaması, OECD ülkeleri ortalamasının %140 üstündedir. Toplam ilaç harcamasında 200 milyar ABD Doları, kişi başına düşen ilaç harcamasında ise 680 ABD Dolarıyla birinci sırada yer almaktadır.

ABD, sağlık endüstrisinin de en önemli aktörüdür. Dünyanın önde gelen sağlık kurumları bu ülkede bulunmaktadır. Örneğin Houston’daki “Methodist” ve New York’daki “Sloane Kettering” kanser konusunda, “Cleveland Clinic” kalp rahatsızlıkları konusunda en tanınan hastanelerdir. Harvard Tıp Fakültesi, Johns Hopkins gibi tanınmış üniversiteler ABD’de bulunmaktadır. Dünyanın en büyük 10 ilaç firmasından 5’i ABD kökenlidir. İlaç sanayinde en fazla Ar-Ge çalışması ABD’de yürütülmektedir.

Dolayısıyla, ABD sağlık sanayinin gelişimine en fazla katkıyı sağlayan ülkelerin başında gelmektedir. Hal böyle olmakla beraber, ABD’nin sağlık sigorta sistemi Avrupa’daki ve Türkiye’deki sosyal dayanışma anlayışlı modelden farklıdır. Temeli liberal ekonomidir ve özel sağlık sigortasına dayalıdır. Bununla birlikte, 1965 yılından beri 65 yaşın üstündekiler ve sakatlar için “Medicare” ve özel sağlık sigortasına maddi gücü yetmeyenler için “Medicaid” adlı iki sosyal dayanışma programı başlatılmıştır. İlerleyen kısımlarda temel yönleri açıklanan Amerikan sistemi parçalı ve oldukça karmaşık bir sistemdir.
Deloitte

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder